Josip Nemec rođen je 10. 04. 1955. godine u Crkvarima (Grad Orahovica) od oca Đure i majke Marije, rođ. Prispilović. Imao je teško djetinjstvo. Otac mu je umro kada je imao 7 godina te se za njega i dvogodišnjeg brata brinula majka Marija.  Samohrana majke radila je teške fizičke poslove kako bi prehranila obitelj. Oženjen je suprugom Brankom te je otac dvoje djece, Ane i Filipa.

Godine odrastanja i školovanja vezuju ga za Orahovicu, gdje završava osnovnu školu, a srednju školu završava u Zagrebu za zanimanje tesar. Radno iskustvo započeo je 1978. godine kada se  zapošljava u Novogradnji Zagreb, a 1988. godine, kao samostalni vodeći monter ,zapošljava se u poduzeću Gaj Slatina, pogon Voćin.

U pričuvni sastav policije ulazi 18. studenog 1990. godine, a iz redova policije u lipnju 1991. godine odlazi u Zbor narodne garde „Tigrovi“ Zagreb. Kao zapovjednik, pod nadimkom Gavran,  sa svojim vodom 30. rujna 1991. odlazi u Vukovar kojeg su opkolile najelitnije jedinice jugoslavenske vojske s oko 600 tenkova i oko 50 000 dobro naoružanih vojnika. Josip Nemec bio je jedan od 2000 hrabrih pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca koji su branili Vukovar. Ranjen je 26. listopada 1991. godine u Vukovaru u pješadijskom napadu četnika na Sajmištu, zadobivši 8, što lakših, što težih rana. U Specijalnu policiju MUP – a RH prelazi 1992. godine, gdje je također vršio niz zapovjednih i odgovornih dužnosti. Iako je ranjen, nije invalid Domovinskog rata niti je išao na invalidsku komisiju. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990 – 1992. te niza drugih priznanja i Zahvalnica Domovinskog rata.

Godine 1994. osniva vlastitu privatnu firmu koja do danas uspješno posluje i koja niti jednom nije financijski blokirana te i u tom segmentu dobiva niz Zahvalnica i Plaketa.

Godine 1990. postao je član HDZ - a, a za predsjednika Gradskog odbora HDZ – a izabran je 2001. godine. Za gradonačelnika grada Orahovice izabran je na izborima 10. lipnja 2005. godine te ponovno  2009. godine kada je opet izabran za gradonačelnika. Na lokalnim izborima 19. svibnja 2013. godine orahovčani su mu poklonili svoje povjerenje za još jedan mandat gradonačelnika. Sve mandate osvojio je u prvom krugu glasovanja. Obnašao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Orahovice i Županijskog vijećnika Virovitičko – podravske županije. Dopredsjednik je županijske organizacije HDZ – a i član predsjedništva HDZ – a Virovitičko – podravske županije i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica Virovitičko – podravske županije.

Nositelj je najvećeg priznanja Grada Orahovice, Zlatne plakete za izniman doprinos u oblasti društvenog i javnog života u Orahovici i član međunarodne organizacije Gradonačelnici za mir. Povelju Republike Hrvatske Narodnoj zaštiti Republike Hrvatske za izniman doprinos pripadnika dobrovoljačkih odreda i stožera Narodne zaštite u Domovinskom ratu uručio mu je predsjednik RH Ivo Josipović. Iz ruku bivše potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor primio je priznanje „Junak Domovinskog rata“. Dobitnik je i Zlatne plakete za izniman doprinos u promicanju interesa hrvatskih vojnih invalida, Zlatne plakete za zalaganje u promicanju nacionalnih interesa i zaštite digniteta Domovinskog rata te Plakete povodom proglašenja počasnim građaninom za izuzetne zasluge i nesebičnu pomoć i brigu za razvoj Duzluka. Dobitnik je posebnog priznanja Hrvatskog sabora za poseban doprinos samostalnosti i suverenitetu Republike Hrvatske, a povodom Dana županije dobiva priznanje za posebne zasluge u ratu i miru. Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek dodijelilo mu je Jubilarnu povelju zahvalnosti za iznimna postignuća i zalaganje u organiziranju i provođenju programa Gradskog društva Crvenog križa Osijek, za ostvarivanje ciljeva i načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te poticanja na aktivnosti usmjerene humanosti i čovjekoljublju.

U svom vlasništvu ima i velik broj zahvalnica za svoj rad kao gradonačelnik: Zahvalnica za višegodišnje zalaganje u radu i promicanju Vatrogasne zajednice Orahovice, Zahvalnica za podršku mladima Društva Crvenog križa osječko – baranjske županije, Zahvalnica nogometne selekcije Roma Europe za humanu potporu i razvitku športa među svim nacijama i nacionalnim manjinama, Zahvalnica za poseban doprinos pri unapređenju i razvitku sporta i sportske rekreacije u VPŽ, a dobitnik je i brojnih Zahvalnica udruga s područja grada čiji rad podržava. Također je dobitnik nagrade Virovitičko – podravske županije za iznimne rezultate u razvoju kontinentalnog turizma te obnovi izletišnih kapaciteta i kapaciteta turističke infrastrukture.

Počasni je član Gradskog društva Crvenog križa Osijek, član je družbe „Braća hrvatskog zmaja“, predsjednik je Turističke zajednice grada Orahovice, Skupštine Turističke zajednice grada Orahovice i Turističkog vijeća, predsjednik je Skupštine komunalnog poduzeća Papuk d.o.o., Papuk plin d.o.o. i  Ružica grad d.o.o.