Potpisivanj 2017 03 10 004U petak 10.03.2017. i službeno je potvrđena još jedna od brojnih suradnji Grada Orahovice sa partnerima preko granice, a sve u svrhu otvaranja što većeg broja mogućnosti za apliciranje raznih gradskih projekata na natječaje iz Europske unije. Dosadašnja praksa sa mađarskim Villanyem pokazala se izvrsna u dva provedena projekta a za treći koji odobren Orahovica kao nositelj čeka ugovor s EU o sufinanciranju.

No na primjeru te suradnje iz programa  CBC HU-HR (najprije kao IPA a onda program Interreg), sredstva su korisnicima dodjeljivanja ipak posredno preko upravljačkog i provedbenog  tijela u Hrvatskoj,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koje je odobravalo zahtjeve za isplatu, prije dostave izvješće Zajedničkom tehničkom tajništvu u Budimpešti.

Ono po čemu se upravo sklopljena suradnja s austrijskom agencijom razlikuje, je da će Grad Orahovica kao partner sudjelovati u natječaju „Smart City“ EU H2020 Call (Program Horizon 2020), za što se bespovratna sredstva dodjeljuju iz Fondova Europske unije, dakle,  javne pozive ne raspisuju naša ministarstva, niti sudjeluju u bilo kojem stupnju evaluacije ili kontrole projekta, nego se natječaji raspisuju na razini EU a dostupni su svima koji ispunjavaju uvjete. Jedan od takvih uvjeta je i Sporazum o suradnji ili partnerski sporazum između Grada Orahovice i Agencije za razvoj i europske integracije (I-AEI) iz Beča, čije se svečano potpisivanje održalo u Zagrebu 10.03.2017. u službenim prostorijama I-AEI-a. Ispred Grada sporazum je potpisao gradonačelnik Josip Nemec, a u ime I-AEI, opunomoćenik predsjednika Geralda Ebingera, g. Franolić.

Uz prethodno potpisan i apliciran Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju od strane g. Nemeca, slijede radni sastanci projektnog tima sastavljenog od članova s obje strane granice kako bi se što bolje priredila projekta prijava na već spomenutu temu „Smart City“. Područja kojima se projekt bavi vezana su za urbani razvoj grada pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svrhu integriranja javnih funkcija i infrastrukture, poput rasvjete, prometa, energenata kako bi se podigla učinkovitost upravljanja gradskom imovinom uz smanjenje troškova i znatno smanjenje emisija CO2. Krajnji cilj dakako je održiv gospodarski razvoj Orahovice kao urbanog područja i što udobnije življenje građana. (I.S.)

 

Dan grada 2017.

DanGrada2017 PLAKAT

Pretraživanje

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

IZBORI 2017.

Izbori2017

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

BanerZaLink

Kvaliteta vode u jezeru 2016.

KvalitetaVode

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Lokalna akcijska grupa

lag papuk.fw

Brošure

BrochureModul

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 21 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 123

Jučer 993

Ovaj tjedan 3998

Ovaj mjesec 17465

Ukupno 1431101