Konferencija VP2 2017 05 18 017Otvarajućom konferencijom održanom u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine u dvorani „Papuk“ u Orahovici, predstavljen je projekt pod nazivom HU-CRO WINE STORIES II (Mađarsko-hrvatske Vinske priče II), čiji je nositelj Grad Orahovica, a partneri su Grad Villany iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.  Projekt će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu  novog programskog razdoblja Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Na temelju ulaznih podataka i izrađene tehničke dokumentacije u Orahovici i Villanyu, projektnu prijavu pisala je županijska RA VIDRA, a projekt je prijavljen na 1. Javni poziv 31.05.2016. Objavom odluke o dodjeli bespovratnih sredstava 06.04.2017. godine na službenim internetskim stranicama prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, projektom Vinske priče II, partneri će zajedno povući nešto manje od 1 mil EURA, od kojih je čak 85% bespovratno iz EU. Projekt je započeo 08.05.2017. nakon potpisivanja Partnerskog ugovora 05.052017., a otvarajuća konferencija prva je održana aktivnost s ciljem informiranja javnosti o programu financiranja i o samom projektu. Grad Orahovica je nositelj ovog trećeg po redu projekta suradnje s Villanyem, i to je ponovno projekt turističkih atrakcija, svojevrstan nastavak „priča“ iz IPA CBC HU-HR Wine Stories.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Josip Nemec, zaželjevši svima dobrodošlicu i puno uspjeha u provedbi projekta.  Naglasio je kako već godinama Grad Orahovica održava odličnu suradnju s mađarskim susjedima. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Villanyja Gyula Takats, zahvalivši svima na dobroj suradnji na proteklom projektu, ujedno izražavajući nadu da ovo neće biti posljednji zajednički projekt.

Nazočnima se obratila i ravnateljica razvojne agencije VIDRA, Emina Kovač, koja je ukratko opisala ulogu Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u projektu, gdje će kao drugi partner imati najveću ulogu u promidžbi i vidljivosti projekta tijekom implementacije ali i kasnije, što je od velike važnosti za održivost ovakvog turističkog projekta. RA Vidra će kao i na svim dosadašnjim projektima biti stručna i savjetodavna potpora projektnom timu s obje strane granice i za vrijeme provedbe projeta.

U nastavku konferencije voditeljica projekta i zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Irela Strabić,  prezentirala je podatke o novom prekograničnom programu i njegovoj financijskoj raspoloživosti do 2020. godine, podatke o budžetima partnera, glavne aktivnosti i tematska događanja – manifestacije s obje strane granice te najavila opsežne radove i opremanja koja predstoje. Tako će se u Orahovici stara zapuštena prizemnica (građanima poznata pod imenom „Ložiona“), rekonstruirati i prenamijeniti u Centar za posjetitelje s kušaonicom vina, izložbenim prostorom i predavaonicom, dok će mađarski kolege rekonstruirati i opremiti dva gradska trga. Naglasila je da su ciljevi projekta  „promicanje inovativnog turističkog proizvoda u pograničnoj regiji, na tradicijskim vrijednostima eno-etno-gastro kulture u dvije županije, što će unaprijediti turističku ponudu, a time i  pridonijeti  pokretanju gospodarskih aktivnosti i povećanja prihoda u turizmu s obje strane granice. Korištenjem prirodnih i kulturnih resursa te revitalizacijom i prenamjenom postojeće infrastrukture u turističke svrhe, cilj je stvoriti povoljno okruženje za razvoj inovativnog turističkog proizvoda u tradicijskom okruženju, a da bi se sve to ostvarilo, u narednih 18 mjeseci održati će se brojna događanja te urediti prostori za provođenje istih.“

Voditelj projekta s mađarske strane Imre Danis prezentirao je pobliže  aktivnosti u sklopu projekta koje će odraditi mađarski partneri. Možemo zaključiti da nas očekuje iznimno dinamičan i atraktivan projekt s puno događanja, ali i ne manje zahtjevna provedba kroz 5 izvještajnih razdoblja, za što će se pobrinuti već provjereni projektni tim.

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Pretraživanje

smjestaj

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

BanerZaLink

Strategija

 

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Lokalna akcijska grupa

lag papuk.fw

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 108 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 766

Jučer 562

Ovaj tjedan 766

Ovaj mjesec 14493

Ukupno 1601282