Blagdan Sv. LovreNakon svete mise, gradonačelnica se obratila mještanima i zahvalila im se na pozivu. Crkva sv. Lovre koja se nalazi se na brdašcu iznad sela, krije dugu povijesnu priču o kojoj malo tko zna.

Naime, crkveni toranj spasilo je par mještana ispred Turaka. Franjo Boljkovac, Grgo Bjelobradić, Šimun Jošavac, Tadija Prispilović i Kornelije Dorkić zakopali su zvono u "livadke" i dobro ga maskirali. Nakon točno 200 godina kada je opasnost prošla, nitko nije znao gdje je zvono točno zakopano, no pronašli su ga i postavili na novoizgrađenu Crkvu.

Nakon dugih godina prebačeno je u župu Feričanačku gdje je ostalo sve do prvog svjetskog rata, tada je skinuto i odnešeno u ratne ljevaonice za topove. Tako je završila povijest zvona kroz skoro četiri stoljeća kupljenog od mukotrpnog odricanja mještana ova dva sela za pet carskih dukata i dvanaest lisičjih koža.

Nakon svete mise, gradonačelnica se družila s mještanima uz razgovor i okrijepu. Poručila im je da neće zaboraviti svoja predizborna obećanja. "U izradi je dokumentacija za cestu do groblja, a slijedeće godine krećemo u izgradnju. Nama su važna sva naša mjesta i zato ćemo sve obećano i izvršiti." - izjavila je gradonačelnica Ana-Marija Petin u pratnji svog zamjenika Dalibora Fofonjke.

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Pretraživanje

smjestaj

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 135 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 581

Jučer 1095

Ovaj tjedan 1676

Ovaj mjesec 18746

Ukupno 1702183