2017 09 28 OtvorenjeFakulteta001

U Orahovici je danas održana svečanost otvaranja zgrade Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku, za studente dodiplomskog i diplomskog studija fizioterapije, u nazočnosti prof.dr.sc. Aleksandra Včeva Dekana Fakulteta, saborskog zastupnika i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, sudca Ustavnog suda Mate Arlovića, župana Virovitičko-podravskog Igora Androvića, dekana nekoliko Fakulteta iz Osijeka i Dekana Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice, počasnog građanina grada Orahovice Voje Lukića, čelnika grada domaćina, gradonačelnice Ana-Marije Petin i zamjenika Dalibora Fofonjke, te brojnih drugih uzvanika.

O značaju obrazovanja za cijelo društvo, županiju i grad Orahovicu, govorila je gradonačelnica Petin, posebno naglašavajući opredjeljenje gradske vlasti na povećanje izdvajanja za obrazovanje i poboljšanje uvjeta obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi u Orahovici te o viziji razvoja grada:

- „Vizija  razvoja našega grada usmjerena je u ulaganje i razvoj gospodarstva i poduzetništva  usporedno s razvojem turizma, i to,  obzirom na prirodne resurse Bogom nam dane, razvoj sportskog i rekreacijskog turizma. Stoga smo zahvalni i ponosni  što je upravo u našem gradu otvoren ovaj dislocirani studij fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Osijek.  Upravo u tom segmentu našeg razvoja, osigurat ćemo budućnost današnjim i budućim studentima da svoje znanje stečeno studiranjem oplemene radom, a nadamo se i vjerujemo i odabirom Orahovice za svoj život“.

Gradonačelnica Petin je kazala da će Grad učiniti sve kako bi studentima osigurao što bolje uvjete za studentsku prehranu, sportske objekte i terene, sveučilišnu knjižnicu, a u konačnici izgraditi studentski dom, jer,

- „uz današnjih 90, već iduće godine s nama će u gradu živjeti 150 studenata“, - kazala je gradonačelnica Petin i najavila želju da se u Orahovici otvore i novi studiji. Podsjetila je potom da je Fakultet  prošle godine koristio prostore na Merkuru, u vlasništvu GD CK Osijek, te da je bivša vlast kupila zgradu koju je aktualna vlast uredila u rekordnih  45 dana.  Zahvalila je gradonačelnica Petin svima koji su na bilo koji način i u bilo kojem segmentu, sudjelovali u ovom iznimno značajnom projektu za grad Orahovicu i Županiju Virovitičko-podravsku, a najviše Dekanu Aleksandru Včevu.

Zadovoljstvo današnjim činom otvaranja zgrade, izrekao je Dekan Včev, posjetivši nazočne na početke i tijek aktivnosti, te je zahvalio svima, od bivšeg gradonačelnika i njegovih suradnika, ravnatelja DZ Virovitičko-podravske županije Igora Fazekaša i njegovih suradnika, preko današnjeg ministra Tolušića, do počasnog građanina Voje Lukića, bez čije pomoći bi bilo puno teže realizirati otvaranje dislociranog studija u Orahovici. Posebno je čestitao prvoj generaciji studenata, kazavši kako vjeruje da će:

- „oni u budućnosti  nastaviti graditi ovo što smo mi stvorili. U vremenu stvaranja dislociranog studija došlo je do strukturnih promjena Medicinskog fakulteta,čime je nastao prvi Fakultet u 21. stoljeću, Orahovica je dobila novu gradsku vlast, ali je cilj ostao jedinstven, i ja vam  čestitam na zajedničkom radu i težnji da pokažete svima kako se radi projekt Slavonija“.

Župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, ukazao je na činjenicu da danas otvoreni objekt znači razvoj i unaprjeđenje standarda u obrazovnom sustavu. Nije krio zadovoljstvo što je sav posao odrađen u kratkom roku te što će ovaj studij u Orahovici bitno umanjiti troškove studiranja.

- „Samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama i ovaj studij u velike tome doprinosi. Županija će, obzirom na iskustvo koje imamo u izgradnji potrebne infrastrukture za studente, pružiti svu pomoć u izgradnji studentskog doma, a time ćemo pokazati da svi zajedno želimo ići naprijed. Želim svima vama studenti da uspješno završite svoje  obrazovanje i svoj život pronađete u našoj županiji“, - rekao je župan Andrović.

Na kraju, svečanom skupu se obratio saborski zastupnik Krešo Beljak, zadovoljan što je nakon niza godina u kojima je iz Slavonije slušao samo tužne i loše vijesti, danas sudionik lijepog i vrijednog događaja.

- „Čestitam ne samo, čelnicima Grada, Županije, Fakulteta i studentima, nego i građanima Orahovice, jer su dobili instituciju koja im svojim značenjem daje obilježje urbane sredine. Ja, kao veliki zagovornik decentralizacije, smatram da je prijeko potrebno omogućiti vodstvima gradova i općina da samostalno, svojim radom, ostvaruju ovakve projekte, na zadovoljstvo i ponos svih građana“.

Simboličnom predajom ključeva zgrade, gradonačelnice Ana-Marije Petin Dekanu Aleksandru Včevu, zgrada je otvorena. Prije zajedničkog obilaska uzvanika, četiri predavaonice, kabineta, zbornice i referade, zgradu, profesore i studente blagoslovio je župnik orahovački velečasni Željko Strnak. (G.J.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Regionalni izbor vinske kraljice 2018.

VinskaKraljica2018

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 113 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 38

Jučer 555

Ovaj tjedan 3107

Ovaj mjesec 13350

Ukupno 1887397