2017 11 03 DrBosanac007

Srednja škola Stjepan Ivšić svojim je učenicima,  u  Mjesecu hrvatske knjige i u mjesecu kada obilježavamo Dan pada Grada Vukovara, organizirala susret s jednom od heroina Domovinskog rata, ravnateljicom Vukovarske bolnice dr. Vesnom Bosanac. Tromjesečnu opsadu Vukovara, sav užas stradanja Vukovaraca i događanja u bolnici po ulasku JNA i četnika u grad Vukovar, tihim i mirnim glasom, ispričala je dr. Bosanac nazočnim učenicima, profesorima i građanima, po sjećanjima koja su svježa, kako je i sama rekla,  kao da su bila jučer.

-„Svi smo slutili da će doći do značajnih previranja  1991. godine, kada se na referendumu 97% Vukovaraca izjasnilo  da želi živjeti u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, ali ono čemu se nismo nadali je, da će naša odluka da živimo slobodni u svojoj Domovini izazvati toliki bijes“-rekla je u uvodu dr. Vesna Bosanac.

Sjećanja dr. Vesne Bosanac  prebirala su po podrumu bolnice i krevetima na kojima su ležali ranjenici, njih ukupno 2.500 koji su u vrijeme rata bili pacijenti Vukovarske bolnice, srca grada i obrane Vukovara, po djelima hrabrih osječkih pilota koji su noću iz poljoprivrednih aviona izbacivali sanduke s medicinskom opremom i lijekovima, toliko potrebnom krvnom plazmom,jer u dva mjeseca potpune blokade grada nije bilo moguće  dopremiti  bilo kakvu pomoć.  Pričala je  o nadi i vjeri  u potpisani sporazum o evakuaciji 18.studenog, o pripremanju ranjenika za evakuaciju, o čekanju Međunarodnog Crvenog križa do 20.studenog i o još tri tisuće Vukovaraca koji su iz svojih skloništa posljednji spas  potražili u bolnici, vjerujući da će u njoj biti sigurni.

-„Pad Grada Vukovara u bolnici je dočekalo 450 ranjenika i bolesnika od kojih je 174 oslobođeno i pušteno, 105 je identificirano na Ovčari, a 262 ranjena branitelja još se i danas vode kao nestali. Major Šljivančanin i JNA  iz bolnice su prve odveli  25 branitelja najtežih ranjenika, potom još 62 ranjenika, dva policajca i četiri zaposlenika bolnice koji nikada i nigdje nisu identificirani“- rekla je dr. Bosanac i dodala da je Međunarodni Crveni križ s EU Promatračima,  došao tek 20.studenog i tada je započela evakuacija.- „ Vojska je razdvajala civile, odvodila ih u skladište Veleprometa, mučila i ubijala, a oni koji su preživjeli  Velepromet, završili su u zatvorima i logorima u Srbiji“.-

Dr. Vesna Bosanac, odgovorila je na nekoliko pitanja nazočnih građana, sudionika obrane Vukovara, a na kraju  je kazala da Vukovar nije izdan i da se nije mogao obraniti. – „Zašto  JNA ranije nije pregazila  Vukovar?“ Jer su nas se bojali!  Naša srčana volja da ne damo svoj dom, tako nas je dugo održala. Bili smo velika žrtva ali svojom odlukom, jer nismo htjeli napustiti Grad i da se ponovi rat, mi bismo isto odlučili. Iako smo teško stradali, mi smo pobijedili“- kazala je dr. Vesna Bosanac i poručila nazočnima „Dužnost nas svjedoka tih događaja je, da govorimo o njima i učimo djecu da nikada ne zaborave svoju povijest, kako im se ne bi  ponovila“.-

Na kraju susreta, u ime organizatora Srednje škole „Stjepan Ivšić“ Orahovica i svih građana, dr. Vesni Bosanac na gostovanju  je zahvalio  prof. Damir Najmenik, a gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, uz zahvalu što je i ovim prisjećanjem, ponovo oživjela tužnu istinu  i uspomene na najveću žrtvu Domovinskog rata,  pozvala je dr. Bosanac da u narednom vremenu  bude gost Grada Orahovice. (G.J.V.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Adventski radio na trgu

Adventski radio Manja

Winamp  Windows Media Player icon  itunes  Real Player icon  Quicktime

shoutcast

Uredovni dan gradonačelnice

Adventska čarolija u Orahovici

PlakatAdvent2018

ProgramAdvent2018 001

ProgramAdvent2018 002

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Javna rasprava - lokalni program za mlade

LPM PAUK Banner

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 34 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 147

Jučer 417

Ovaj tjedan 2100

Ovaj mjesec 6145

Ukupno 1926804