2017 12 02Kokocak Orahovica155

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Orahovica održana je 11. Memorijalna utrka ''Kokočak-Orahovica'' posvećena trojici poginulih hrvatskih branitelja orahovačkog područja, Momiru Krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću koji su prije 26 godina dali život za slobodnu Hrvatsku.

Na 11. Memorijalu obilježena je i 26. Obljetnica oslobođenja podpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom 'Papuk 91''. Na otvaranju utrke u Kokočaku kod spomen obilježja Momiru  i Milanu, njihovim obiteljima, 130-orici maratonaca koji su istrčali dionicu od 12 km te mnoštvu hrvatskih branitelja i građana orahovačkog i našičkog područja, obratili su se zamjenik gradonačelnika grada Našica Hrvoje Šimić,  gradonačelnica grada Orahovice Ana - Marija Petin , zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Nenad Križić. Otvaranju su još predstavnici obitelji poginulih i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog, našičkog i osječkog kraja.

- „Želio bih se na početku uz pale branitelje kojima danas ovdje odajemo počast prisjetiti se i našeg nedavno preminulog prijatelja i jednog od zapovjednika ove akcije koju na današnji dan obilježavamo Josipa Pavlusa i nikada ne zaboraviti što je ovdje odrađeno i zašto su naši branitelji dali svoj život.

Nalazimo se u teškim vremenima kada se pokušava promijeniti povijest i istina te stoga moramo ustrajati i održavati ovakva obilježavanja te sačuvati povijest i ono što je učinjeno za Domovinu. Pozdravljam i naše trkače koji na ovakav način obilježavaju ovaj dan.“ – rekao je zamjenik Našičkog gradonačelnika Hrvoje Šimić.

Nazočne je pozdravila i Orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:

- „I nakon 26 godina ja znam da vaša bol ne jenjava, ali drago mi je ako barem na trenutak na ovaj dan ovakvim obilježavanjem i odavanjem počasti našim poginulim najmilijima smanjiti vašu bol te širiti istinu i dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Nažalost, nedavna događanja nam ukazuju da nam svjetske sile nisu naklone i da će učiniti sve da ukaljaju ovo za što su se borili naši vitezovi i upravo mi, i političari i profesori u školama i roditelji moramo učiti svoju djecu što je bio Domovinski rat i kolika je bila žrtva naših branitelja kako bi mi danas imali svoju slobodu.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak rekao je da gledajući ovaj spomenik na kojemu su križ i šahovnica, simboli s kojima je svaki branitelj odlazio na bojišnicu s krunicom oko vrata i šahovnicom na glavi, i ne smije se dozvoliti da se ta dva simbola ukaljaju.

Nazočnima se obratio i pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić:

- „Kako bi zadržali uspomenu na hrvatske branitelje ovakvi dani su hvale vrijedni primjer zajedništva hrvatskih branitelja koji nas podsjećaju na povijesni značaj i vrijednost koje je Domovinski rat ostavio u naslijeđe našem društvu i našoj djeci. Poštovane obitelji naših branitelja, budite ponosni na njih kao što su i oni bili kada su svojim životima zadužili našu Domovinu. Još jednom prenosim pozdrave ministra i želim puno sreće trkačima te neka ovaj maraton počne.“ – rekao je Križić

Nakon starta utrke položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu pogibije Branka Jaklića, a  trkači su dočekani u središtu Orahovice kod spomen-obilježja palim hrvatskim braniteljima gdje se također zapalilo svijeće i položilo vijence te je sve trkače pozdravila i još jednom svima zahvalila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Nakon završetka utrke i komemoracije, u mjesnom domu Nova Jošava podijeljene su zahvalnice trkačima i zaslužnima za organizaciju. (T.P.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Adventski radio na trgu

Adventski radio Manja

Winamp  Windows Media Player icon  itunes  Real Player icon  Quicktime

shoutcast

Uredovni dan gradonačelnice

Adventska čarolija u Orahovici

PlakatAdvent2018

ProgramAdvent2018 001

ProgramAdvent2018 002

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Javna rasprava - lokalni program za mlade

LPM PAUK Banner

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 152 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 150

Jučer 417

Ovaj tjedan 2103

Ovaj mjesec 6148

Ukupno 1926807