Članovi udruge „Jaglac“ i deset članica dviju pobjedničkih grupnih maski orahovačkih maškara, proveli su za nagradu, 11.-ti dan veljače, u pitomom mađarskom gradu Mohaču, samo sat i pol vožnje udaljenom od Orahovice.

Sudjelovali su na pokladnom godišnjem festivalu „Pohod Bušara“, kojim se obilježava kraj zime, a naziv je dobio po zastrašujućim zakrabuljenim muškarcima, bušarima, koji nose velike drvene maske i vunene ogrtače. Festival se organizira svake veljače, od petka do pokladnog utorka, a organizatori svaki dan ispune mnoštvom kulturnih događaja, folklornih nastupa i koncerata te pokladnih priredbi. Nedjelja je najveseliji dan, kada se rijeka zakrabuljenih buša odjevenih u svoju čudnovatu odjeću i praćeni šokačkom folklornom glazbom slijeva pješice ili u neobičnim karnevalskim vozilima u središte grada, izazivajući buku svojim čegrtaljkama i kravljim zvonima, zasipajući turiste i prolaznike brašnom. Mađari su ovu narodnu tradiciju zaštitili 2009. uvrstivši ju na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Prema legendi, Šokci koji su se pred Turcima krili na Vadi, mohačkom riječnom otoku na Dunavu, prešli su jedne noći Dunav i ušli zakrabuljeni u Mohač, noseći krinke s goveđim rogovima i kožusima odjenutim naopako. Tako odjeveni preplašili su Turke koji su pomislili da je riječ o vragovima, pa su iz Mohača pobjegli glavom bez obzira.

Pobjednici orahovačkih maškara oduševljeni su viđenim u Mohaču, nepreglednom povorkom bušara, brojnim posjetiteljima i turistima iz susjednih država. Predsjednica udruge „Jaglac“ Đurđa Šimatović, prenijela nam je dojmove članova udruge, koje su opisali kao „do sada ne doživljene“. Oduševljeni su bili i jer su cijelo vrijeme provedeno na pokladnom festivalu, uz mađarsku slušali i hrvatsku glazbu u folklornoj, pop i narodnoj izvedbi. Jednom riječju, nagrada je bila pun pogodak za pobjednike orahovačkih maškara, koji su prvi put sudjelovali u maškarama kao grupna maska ali i prvi put imali priliku sudjelovati u tako prekrasnom događaju, zbog čega su još jednom zahvalili Gradu Orahovici i TZG Orahovice. (G.J.V.)

 

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Fišijada 2018.

VinskaKraljica2018

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 23 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 346

Jučer 455

Ovaj tjedan 2882

Ovaj mjesec 12655

Ukupno 1904096