2018 03 02 StudentskeStipendije002

Troje  srednjoškolaca i šest studenata potpisalo je danas ugovor o stipendijama za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu. Ugovori  su potpisani u gradskoj vijećnici, gdje ih je pozdravila  gradonačelnica Ana-Marija Petin. Nakon što ih je upoznala s odredbama ugovora, gradonačelnica Petin je rekla:

- „Valja imati na umu da su svi učenici i studenti koji su imali potrebnu dokumentaciju na natječaju i ostvarili pravo na stipendiju. Grad Orahovica se od ove školske i akademske godine, za razliku od prethodnih, u kojima su isplaćivani krediti, odlučio za stipendije, koje su povoljnije, jer su korisnici u obvezi vraćanja jedino ako fakultet ne završe redovno. Stipendije su samo jedna od mjera kojom nastojimo pomoći  vama koji ste u sustavu obrazovanja, a vjerujem da ćemo i svim drugim mjerama koje Grad poduzima u razvoju gospodarstva, dok vi završite svoje škole i fakultete, stvoriti uvjete za vaš ostanak u Orahovici. Ono o čemu svi moramo voditi brigu, ne samo Grad Orahovica, nego država i cijelo društvo, na koji način ćete danas, sutra, kada završite svoje školovanje, biti adekvatno plaćeni za svoje znanje, struku i za svoju kreativnost“.

Naglasila je gradonačelnica Petin da puno mladih ljudi odlazi iz Hrvatske, a prvenstveni razlog tome je da nisu adekvatno plaćeni. Poželjela je potpisnicima ugovora i korisnicima stipendije dobro učenje i postizanje dobrog uspjeha, te kazala kako će Grad već za narednu godinu nastojati osigurati veće iznose stipendija. Također je ukazala na odredbu ugovora o stipendiranju, koja ih obvezuje da po završetku fakulteta, ukoliko Grad bude imao potrebu za njihovim zvanjem, imaju obvezu raditi u Orahovici.

Od tri srednjoškolske stipendije jedna je dodijeljena za darovite učenike, a među šest studentskih stipendija, jedna je za deficitarno zvanje i jedna stipendija za darovitog studenta. A što im stipendija znači, odgovorila je Nikolina Dević, studentica menadžmenta ruralnog turizma u Virovitici:

- „Jako puno, jer živim sama s mamom, a stipendija će mi pokriti cijenu smještaja u domu i još ću imati za druge potrebe“.

Anita Bartolović studentica je prve godine kulture i turizma u Puli, kojoj će stipendija također puno značiti:

- „Stipendija će pomoći meni ali i mojim roditeljima koji me školuju. Po završetku fakulteta voljela bih se vratiti kući i ovdje raditi jer Orahovicu jako volim“. 

Mjesečni iznos stipendija je 300,00 kuna za učenike i 700,00 kuna za studente. Grad Orahovica učenicima isplaćuje stipendije deset, a studentima devet mjeseci. U gradskom proračunu je za 2018. godinu za stipendije učenika i studenata  ukupno osigurano 80.000,00 kuna.  (G.J.V.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Bal pod maskama 2019.

Maskare2019

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 34 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 9

Jučer 353

Ovaj tjedan 1860

Ovaj mjesec 5335

Ukupno 1951498