2018 06 03 CvjetniKorzo048

Pola stoljeća manifestacije „Orahovačko proljeće“, kojom se njeguju povijesna, kulturna i tradicijska baština, u nedjelju je doživjela vrhunac, nikad brojnijim i bogatijim  Cvjetnim korzom.

„50.Orahovačko proljeće“ najveća takva manifestacija u Virovitičko-podravskoj županiji i jedna od većih na području Slavonije, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u nazočnosti župana Igora Androvića, njegovih zamjenika Darka Žužaka i Marija Klementa, gradonačelnice Orahovice Ana-Marije Petin, predsjednika Gradskog vijeća Radoje Medenice, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Marije Šafer, čelnika mađarskog grada Villany Gyule Takasza i suradnika, predstavnica grada Orjahovo iz Republike Bugarske Gabrijele Velkove i Anji Zafirove, načelnika i gradonačelnika susjednih gradova i općina.

-„ Orahovačko proljeće“ naša je najznačajnija kulturna i turistička manifestacija, a današnja je jubilarna, pedeseta posebno značajna. U njoj je prošlost i budućnost našega grada, njome njegujemo tradiciju i oslikavamo sadašnjost. Orahovačko proljeće manifestacija je u koju su brojne generacije Orahovčana utkale  sebe i svoj rad i mi smo im na tom zahvalni, jer je ova manifestacija najbolji promotor našega grada u smislu kulture i turizma“- kazala je među ostalim, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Župan Virovitičo-podravski Igor Andrović, čestitao je Gradu i Turističkoj zajednici na pola stoljeća ovako vrijedne manifestacije koja je desetodnevnim obilježavanjem pokazala svo bogatstvo kojim grad raspolaže, kroz različite oblike organiziranja građana na radu u kulturi, sportu, radu s djecom, kroz rad mladih.

-„Neizostavno je istaknuti svo prirodno i kulturno bogatstvo koncentrirano u ovom gradu, obogaćeno povijesnom baštinom, koje je jamstvo da ćemo i u narednim godinama zajedno obilježavati ovu vrijednu manifestaciju“- kazao je župan Andrović.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin, dala je znak povorci da krene i tada je pred brojnim građanima i njihovim gostima, krenula rijeka mladosti, radosti, ljepote i svog bogatstva proljeća, najljepšeg, Orahovačkog proljeća, 1200 sudionika Cvjetnog korza . Učenici orahovačke osnovne škole i polaznici Dječjeg vrtića „Palčić“, uz učenike i polaznike  iz devet osnovnih škola, Dječjih vrtića i Društava naša djeca s područja županije, predstavljali su mirisne cvjetove i japanske trešnje, lopoče, usporene družine, bubamare, božure, panonske gusare, zaštitare prirode, leptire i livade, prethodili su im članovi osječkih izviđača, barjaktari, mali vitezovi Reda vitezova Ružice grada. Svojim skladnim pokretima upotpunile su povorku mažoretkinje iz Belišća i mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica, plešući na zvuke koračnica Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica i Gradske glazbe Virovitica. 12 kulturno-umjetničkih društava iz susjednih općina, iz mađarskih gradova Villany i Harkany, Siska, Velike Gorice, iz susjedne Srbije iz Subotice, Obrovca Sinjskog, Breznice iz Varaždinske županije u bogatim nošnjama okićenih dukatima, vezenim maramama, karakterističnim za posavski, turopoljski, slavonski, bunjevački kraj, pjevali su i plesali središtem grada najavljujući svoje sudjelovanje u Međunarodnoj smotri folklora koja je potom održana u središnjem gradskom parku.

Posebna atrakcija Cvjetnog korza bili su stari slavonski svatovi koje su vjerno prikazali članovi KUD-a Crkvari u suradnji s Konjogojstvenom udrugom „Slavonija“ iz Slavonskog Broda, koji su u ukrašenim zapregama provezli mladence, kumove i starog svata, djeverove i djeveruše, svate i svirače. Svatovska povorka se zaustavljala kod iznesenih buklija, pjevala i veselila se, kako to i priliči svatovima.

Svakako treba istaknuti veliki broj građana koji je pratio povorku a potom i Međunarodnu smotru folklora u središnjem gradskom parku. ˙(G.J.V.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Fišijada 2018.

VinskaKraljica2018

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 65 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 347

Jučer 455

Ovaj tjedan 2883

Ovaj mjesec 12656

Ukupno 1904097