2018 06 03 CvjetniKorzo048

Pola stoljeća manifestacije „Orahovačko proljeće“, kojom se njeguju povijesna, kulturna i tradicijska baština, u nedjelju je doživjela vrhunac, nikad brojnijim i bogatijim  Cvjetnim korzom.

„50.Orahovačko proljeće“ najveća takva manifestacija u Virovitičko-podravskoj županiji i jedna od većih na području Slavonije, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i u nazočnosti župana Igora Androvića, njegovih zamjenika Darka Žužaka i Marija Klementa, gradonačelnice Orahovice Ana-Marije Petin, predsjednika Gradskog vijeća Radoje Medenice, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Marije Šafer, čelnika mađarskog grada Villany Gyule Takasza i suradnika, predstavnica grada Orjahovo iz Republike Bugarske Gabrijele Velkove i Anji Zafirove, načelnika i gradonačelnika susjednih gradova i općina.

-„ Orahovačko proljeće“ naša je najznačajnija kulturna i turistička manifestacija, a današnja je jubilarna, pedeseta posebno značajna. U njoj je prošlost i budućnost našega grada, njome njegujemo tradiciju i oslikavamo sadašnjost. Orahovačko proljeće manifestacija je u koju su brojne generacije Orahovčana utkale  sebe i svoj rad i mi smo im na tom zahvalni, jer je ova manifestacija najbolji promotor našega grada u smislu kulture i turizma“- kazala je među ostalim, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Župan Virovitičo-podravski Igor Andrović, čestitao je Gradu i Turističkoj zajednici na pola stoljeća ovako vrijedne manifestacije koja je desetodnevnim obilježavanjem pokazala svo bogatstvo kojim grad raspolaže, kroz različite oblike organiziranja građana na radu u kulturi, sportu, radu s djecom, kroz rad mladih.

-„Neizostavno je istaknuti svo prirodno i kulturno bogatstvo koncentrirano u ovom gradu, obogaćeno povijesnom baštinom, koje je jamstvo da ćemo i u narednim godinama zajedno obilježavati ovu vrijednu manifestaciju“- kazao je župan Andrović.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin, dala je znak povorci da krene i tada je pred brojnim građanima i njihovim gostima, krenula rijeka mladosti, radosti, ljepote i svog bogatstva proljeća, najljepšeg, Orahovačkog proljeća, 1200 sudionika Cvjetnog korza . Učenici orahovačke osnovne škole i polaznici Dječjeg vrtića „Palčić“, uz učenike i polaznike  iz devet osnovnih škola, Dječjih vrtića i Društava naša djeca s područja županije, predstavljali su mirisne cvjetove i japanske trešnje, lopoče, usporene družine, bubamare, božure, panonske gusare, zaštitare prirode, leptire i livade, prethodili su im članovi osječkih izviđača, barjaktari, mali vitezovi Reda vitezova Ružice grada. Svojim skladnim pokretima upotpunile su povorku mažoretkinje iz Belišća i mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica, plešući na zvuke koračnica Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica i Gradske glazbe Virovitica. 12 kulturno-umjetničkih društava iz susjednih općina, iz mađarskih gradova Villany i Harkany, Siska, Velike Gorice, iz susjedne Srbije iz Subotice, Obrovca Sinjskog, Breznice iz Varaždinske županije u bogatim nošnjama okićenih dukatima, vezenim maramama, karakterističnim za posavski, turopoljski, slavonski, bunjevački kraj, pjevali su i plesali središtem grada najavljujući svoje sudjelovanje u Međunarodnoj smotri folklora koja je potom održana u središnjem gradskom parku.

Posebna atrakcija Cvjetnog korza bili su stari slavonski svatovi koje su vjerno prikazali članovi KUD-a Crkvari u suradnji s Konjogojstvenom udrugom „Slavonija“ iz Slavonskog Broda, koji su u ukrašenim zapregama provezli mladence, kumove i starog svata, djeverove i djeveruše, svate i svirače. Svatovska povorka se zaustavljala kod iznesenih buklija, pjevala i veselila se, kako to i priliči svatovima.

Svakako treba istaknuti veliki broj građana koji je pratio povorku a potom i Međunarodnu smotru folklora u središnjem gradskom parku. ˙(G.J.V.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Bal pod maskama 2019.

Maskare2019

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 59 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 372

Jučer 386

Ovaj tjedan 2002

Ovaj mjesec 7773

Ukupno 1953936