2018 10 04 2Bojna003

U četvrtak 4. listopada svečano je obilježena 27. obljetnica formiranja 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske Orahovica koja je prvi puta postrojena 4. listopada 1991., a u organizaciji Grada Orahovice, Udruge HVIDR-a Orahovica i ratnog zapovjedništva 2. bojne.

Kao uvod u obilježavanje održana je projekcija dokumentarnog filma o događanjima u Orahovici i okolnim mjestima u vrijeme Domovinskog rata autora mladog studenta povijesti Dine Mataza, projekciji su nazočili  svjedoci i aktivni sudionici ratnih događanja, danas članovi braniteljskih udruga, predstavnici civilne vlasti iz toga vremena, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, učenici srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice te veliki broj Orahovčana.

Dino Mataz, mladić koji je na stvaranju filma radio punih godinu dana, zahvalio je suradnicima Goranu Sokolu i Miroslavu Gazdi.

Nakon projekcije filma, u maloj Gradskoj vijećnici, predstavnike tadašnjeg zapovjedništva 2. bojne pukovnika Ivana Husnjaka, pukovnika Gorana Sokola i ostale časnike te sve ostale pripadnike bojne, članove braniteljskih udruga i obitelji vojnika ugostila je gradonačelnica Ana – Marija Petin:

- „ Hrvatski branitelji su temelj neovisne, i suverene republike Hrvatske. Tih godina bila sam djevojčica od 15 godina, no dobro sam znala što se događa u mojoj Orahovici i Hrvatskoj, a vrijednosti Domovinskog rata moraju se prenositi na nove naraštaje, kako niti oni nikada ne bi zaboravili sve žrtve pale za najdražu Domovinu. Ovim putem bih se zahvalila udruzi HVIDR-a Orahovica na iicijativi i organizaciji ove obljetnice te Dini Matazu i Miroslavu Gazdi na trudu koji je urodio dokumentarnim  filmom.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Zapovjednike i goste, u ime županije Virovitičko-podravske pozdravio je zamjenik župana Darko Žužak, koji je naglasio kako su ovakvi događaji nužni kako bi se s ponosom isticala slavna povijest i uspjeh u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednik druge bojne pukovnik Ivan Husnjak u svom podužem obraćanju nije krio zadovoljstvo, što nakon dužeg vremena ponovo vidi svoje ratne prijatelje, vojnike i zapovjednike. Zahvalio je Husnjak svim onima koji su tih devedesetih godina pomagali u razvoju hrvatske vojske, posebno orahovačkim gospodarstvenicima, koji nisu štedjeli novac kako bi opremili pripadnike HV. Zaključio je Husnjak kako je ponosan na sve ono što je ova bojna učinila u obrani Domovine, zahvaljujući posebno obiteljima osamnaestorice poginulih pripadnika bojne.

Izaslanstvo Grada Orahovice, županije Virovitičko-podravske i Zapovjedništva druge boje, položili su potom vijence i upalili svijeće u središtu grada kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima, a svijeće su upalila i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog područja.
Za sve poginule pripadnike bojne, kojih je tijekom Domovinskog rata bilo 18, u župnoj crkvi u Orahovici služena je sveta misa koju je služio orahovački župnik velečasni Željko Strnak, a svečanost obilježava ustroja druge bojne, završena je javnom tribinom, na kojoj je o novom zakonu o Hrvatskim braniteljima govorio Anto Krišto, savjetnik ministra hrvatskih branitelja područne jedinice Virovitica. Također je održana i izložba ratnih fotografija "Da se ne zaboravi" u organizaciji Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Orahovica.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Bal pod maskama 2019.

Maskare2019

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 172 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 9

Jučer 353

Ovaj tjedan 1860

Ovaj mjesec 5335

Ukupno 1951498