2019 02 20 OPG004

U srijedu 20. veljače 2019., gradonačelnica Orahovice Ana - Marija Petin održala je 3. radni sastanak s Orahovačkim poljoprivrednicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava na kojem su usuglašene mjere prema kojima će se poticati razvoj poljoprivrede i poljoprivrednih gospodarstava.

- „U proračunu Grada Orahovice za 2019. godinu izdvojeno je 300.000,00 kn za ovaj Program poticanja, tj. ovo je prvi puta da se od strane Gradske vlasti financijski pomaže poljoprivrednicima, kao što se u 2018. izradio Program za poduzetnike.

Ciljevi ovog Programa su bolje korištenje poljoprivrednih površina u svrhu povećanja primarne poljoprivredne proizvodnje i podizanja stupnja prerade poljoprivrednih proizvoda kroz proizvodnju hrane, povećanje  konkurentnosti obiteljskih gospodarstava te podizanje kvalitete života i proširenje gospodarskih programa na cijelom (ruralnom) području Grada Orahovice.

U programu je navedeno da korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Gradu Orahovici.

Pod poljoprivredna gospodarstva u ovom Programu misli se na subjekte iz primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda: obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, zadruga registrirana za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti, a područja obuhvaćena Programom su ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, unaprjeđenje stočarske proizvodnje, osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada i osnivanje i zajedničko djelovanje poljoprivrednih gospodarstava.“ – izjavila je gradonačelnica.

Iz područja Programa „Ulaganje u poljoprivredna gospodarstva“ utvrđene su mjere: Sufinanciranje kontrole plodnosti tla (u suradnji sa županijom), Potpora za nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, Ulaganje u izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje plastenika i staklenika za proizvodnju voća, povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i sl., Ulaganje u nabavu novih poljoprivrednih strojeva i priključaka i Potpora za nabavu voćnih sadnica, presadnica, povrtlarskog sjemena i loznih cijepova.

Iz područja Programa „Unaprjeđenje stočarske proizvodnje“ utvrđene su mjere: Sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava i junica i Potpora za uzgoj pčelinjih zajednica.

Iz područja Programa „Osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada“ utvrđene su mjere: Potpora za osiguranje poljoprivredne proizvodnje kod elementarnih nepogoda i Potpora za sprječavanje štete od divljači.

Iz područja Programa „Osnivanje i zajedničko djelovanje poljoprivrednih gospodarstava“ utvrđena je mjera: Poticanje osnivanja novih zadruga, udruga, klastera i proizvođačkih grupa i organizacija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i/ili preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili agroturizmom i ribarstvom.

U nastavku sastanka Milan Babac je sve nazočne obavijestio da Hrvatski zavod za zapošljavanje planira održati predavanje o mjerama koje bi pomogle poljoprivrednicima u zapošljavanju radne snage, a također informacija da će Pučko otvoreno učilište Slatina održavati predavanja kroz projekt „Mala škola poljoprivrede“ gdje bi se polaznici osposobljavali za poljoprivredna zvanja kao što su pčelar, voćar i vinogradar, vinogradar i podrumar, sakupljač i uzgajivač gljiva, sakupljač i uzgajivač ljekovitog bilja, povrtlar, mljekar, cvjećar, peradar i proizvođač jaja, proizvođač duhana, ratar, cvjećar – aranžer Itd.

Gradonačelnica Petin je na kraju radnog sastanka napomenula kako će Program za poticanje poljoprivrede biti poslan na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede nakon čega će se raspisati javni poziv.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Dežurni telefon 0 - 24

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 127 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 335

Jučer 239

Ovaj tjedan 335

Ovaj mjesec 5720

Ukupno 1962213