2019 02 20 CentarKardiovaskularne001

U srijedu 20. veljače 2019. održan je sastanak na temu budućeg Sveučilišnog centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju na kojemu su među ostalima bili dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Prof.prim.dr.sc. Aleksandar Včev dr. med. s prodekanom Ivanom Miloložom i suradnikom Nikolom Malenicom , Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu, orahovačka gradonačelnica Ana - Marija Petin, Emica Parašilovac, voditeljica Odsjeka za opće i pravne poslove i tajnica grada Orahovice te profesori predavači na orahovačkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo.

U Republici Hrvatskoj trenutno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici jedan takav centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u zgradi na adresi Trg pl. Mihalovića 1 gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka, a do ideje o takvom centru je došlo na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku, a pošto je Virovitičko-podravska županija pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti ideja je da se otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterapije čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustanovi.

Na radnom sastanku u Orahovici Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić održao je prezentaciju o programu koji bi se izvodio u budućem Centru.

S obzirom na ranije pregovore, dogovoreno je da fakultet podnese zahtjev Gradu Orahovici za prijenos vlasništva zgrade, a sa izabranim arhitektom obišli su se objekti budućeg Centra i zgrade sveučilišta te analizirala moguća adaptacija prostora u spomenutu namjenu.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin usuglasila se s prijedlozima predstavnika Fakulteta, naglasivši iznimnu važnost ovog projekta za Orahovicu i širu okolicu koji bi olakšao mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovaskularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju ne samo kao zdravstveni centar u užem smislu nego i centar koji bi razvijao i zdravstveni turizam. Orahovica je svakako dobro mjesto za ovakav projekt jer je i u prošlosti zbog geografskog smještaja i prirodnih pogodnosti kao i zbog kvalitete zraka bila mjesto za liječenje plućnih bolesti na mjestu današnjeg Edukacijskog centra na Merkuru, a i sada je po kvaliteti zraka na samom vrhu ljestvice na području RH.

Dekan Včev i njegovi suradnici izrazili su zadovoljstvo pruženom potporom od strane Grada Orahovice s gradonačelnicom Petin na čelu.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Dežurni telefon 0 - 24

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 124 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 335

Jučer 239

Ovaj tjedan 335

Ovaj mjesec 5720

Ukupno 1962213