2019 02 21 Putokaz001

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje da se bolest događa nekome drugom, a nikako našoj djeci, ključni su razlozi širenja humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje čak šest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogućim posljedicama infekcije, kao i pouzdana i zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za školsku djecu i besplatna. Zanimanje građana – mladih, ali i roditelja školske djece – za mogućnosti sprečavanja HPV infekcija zabrinjavajuće je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju ispodprosječna.

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko učestao, da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku života, a čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato važno što kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom ponašanju i spolnom zdravlju u obiteljskom krugu.

Cilj je što bolje informirati i zaštititi mlade prije očekivanog početka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu da bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek se malobrojni odazivaju na informativna predavanja koja službe školske medicine organiziraju po hrvatskim školama, dok mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na društvenim mrežama.

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, pa je udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Putokaz“ iz Orahovice organizirala Javnu tribinu „Druga prilika“ u suorganizaciji Udruge „SVE za NJU“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u restoranu „Ružica grad“, kako bi se razotkrile najučestalije predrasude o širenju i prevenciji humanog papiloma virusa.

Ispred udruge organizatora nazočne je pozdravila predsjednica udruge „Putokaz“ Suzana Đebro Maričić“, nakon koje se pozdravima pridružila predstavnica Grada Orahovice Lana Jurkin.

O različitim vidovima zdravstvene zaštite djece i mladih u ovom području govorile su dr.sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece iz HZJZ i psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

Govorilo se o mogućim vrstama raka uzrokovanih HPV-om, a najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva je iznimno je niska, osobito ako se uzme u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a na raspolaganju je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet najopasnijih sojeva HPV-a. Zaključak je stoga da je najmanje što roditelji mogu učiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi – informirati se, a savjete tražiti od zdravstvenih stručnjaka i pouzdanih izvora informiranja.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 149 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 248

Jučer 293

Ovaj tjedan 1205

Ovaj mjesec 2261

Ukupno 2120732