2019 02 21 Putokaz001

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje da se bolest događa nekome drugom, a nikako našoj djeci, ključni su razlozi širenja humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje čak šest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogućim posljedicama infekcije, kao i pouzdana i zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za školsku djecu i besplatna. Zanimanje građana – mladih, ali i roditelja školske djece – za mogućnosti sprečavanja HPV infekcija zabrinjavajuće je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju ispodprosječna.

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko učestao, da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku života, a čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato važno što kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom ponašanju i spolnom zdravlju u obiteljskom krugu.

Cilj je što bolje informirati i zaštititi mlade prije očekivanog početka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu da bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek se malobrojni odazivaju na informativna predavanja koja službe školske medicine organiziraju po hrvatskim školama, dok mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na društvenim mrežama.

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, pa je udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Putokaz“ iz Orahovice organizirala Javnu tribinu „Druga prilika“ u suorganizaciji Udruge „SVE za NJU“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u restoranu „Ružica grad“, kako bi se razotkrile najučestalije predrasude o širenju i prevenciji humanog papiloma virusa.

Ispred udruge organizatora nazočne je pozdravila predsjednica udruge „Putokaz“ Suzana Đebro Maričić“, nakon koje se pozdravima pridružila predstavnica Grada Orahovice Lana Jurkin.

O različitim vidovima zdravstvene zaštite djece i mladih u ovom području govorile su dr.sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece iz HZJZ i psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

Govorilo se o mogućim vrstama raka uzrokovanih HPV-om, a najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva je iznimno je niska, osobito ako se uzme u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a na raspolaganju je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet najopasnijih sojeva HPV-a. Zaključak je stoga da je najmanje što roditelji mogu učiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi – informirati se, a savjete tražiti od zdravstvenih stručnjaka i pouzdanih izvora informiranja.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Dežurni telefon 0 - 24

Papuk doo Logo

Prijava kvara – dežurni telefon:

0981834002

Financiranje sportskih udruga

javni poziv 2019 300x125

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Lokalni program za mlade 2018. - 2021.

LPM PAUK Banner

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 123 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 335

Jučer 239

Ovaj tjedan 335

Ovaj mjesec 5720

Ukupno 1962213