2019 04 20 Vatrogasci003Tradicija čuvanja Isusovog groba započinje nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak. Prema dostupnim izvorima jedna grupa židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere. Razgovarali su da li će se obistiniti Isusova riječ da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. U svojem strahu od ostvarenja tih riječi izabrali su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža ispred Isusova groba koja bi spriječila da Isusovi učenici ukradu Isusovo tijelo te tako proglase da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U znak spomena na taj događaj, održava se čuvanje Kristova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu.

Krajem 2. svjetskog rata na našim prostorima zamrla je ova višestoljetna tradicija. Tek početkom 90-tih godina prošlog stoljeća promjenom političkog uređenja i države započelo se sa snažnijom obnovom ove kršćanske tradicije.

Ova tradicija raširena je na prostorima Republike Hrvatske u više oblika. Početkom prošlog stoljeća ovu tradiciju prihvaćaju i vatrogasci posebice u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske. U vatrogasnom Vježbovniku iz 1932. godine piše: "U Velikom tjednu (što nije obavezno) postave se dva člana, jedan s lijeve, drugi s desne strane groba u svečanoj odori s kacigama na glavama u stavu mirno. Izmjena se vrši svaki sat uz vođu, koji je za tu svrhu određen.“

I Vatrogasna zajednica grada Orahovice nastavila je s tradicijom čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu. Dobrovoljna vatrogasna društva iz Crkvara, Dolaca, Nove Jošave, Orahovice i Stare Jošave izmjenjivala su se u crkvi Našašća sv. Križa i ovo je već peta godina za redom kako se ovaj stari, hrvatski običaj održava.

2019 04 20 Vatrogasci001

2019 04 20 Vatrogasci002

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2019. u malom

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 76 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 201

Jučer 208

Ovaj tjedan 630

Ovaj mjesec 630

Ukupno 2112959