2017 12 02Kokocak Orahovica155

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Orahovica održana je 11. Memorijalna utrka ''Kokočak-Orahovica'' posvećena trojici poginulih hrvatskih branitelja orahovačkog područja, Momiru Krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću koji su prije 26 godina dali život za slobodnu Hrvatsku.

Na 11. Memorijalu obilježena je i 26. Obljetnica oslobođenja podpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom 'Papuk 91''. Na otvaranju utrke u Kokočaku kod spomen obilježja Momiru  i Milanu, njihovim obiteljima, 130-orici maratonaca koji su istrčali dionicu od 12 km te mnoštvu hrvatskih branitelja i građana orahovačkog i našičkog područja, obratili su se zamjenik gradonačelnika grada Našica Hrvoje Šimić,  gradonačelnica grada Orahovice Ana - Marija Petin , zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Nenad Križić. Otvaranju su još predstavnici obitelji poginulih i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog, našičkog i osječkog kraja.

- „Želio bih se na početku uz pale branitelje kojima danas ovdje odajemo počast prisjetiti se i našeg nedavno preminulog prijatelja i jednog od zapovjednika ove akcije koju na današnji dan obilježavamo Josipa Pavlusa i nikada ne zaboraviti što je ovdje odrađeno i zašto su naši branitelji dali svoj život.

Nalazimo se u teškim vremenima kada se pokušava promijeniti povijest i istina te stoga moramo ustrajati i održavati ovakva obilježavanja te sačuvati povijest i ono što je učinjeno za Domovinu. Pozdravljam i naše trkače koji na ovakav način obilježavaju ovaj dan.“ – rekao je zamjenik Našičkog gradonačelnika Hrvoje Šimić.

Nazočne je pozdravila i Orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:

- „I nakon 26 godina ja znam da vaša bol ne jenjava, ali drago mi je ako barem na trenutak na ovaj dan ovakvim obilježavanjem i odavanjem počasti našim poginulim najmilijima smanjiti vašu bol te širiti istinu i dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Nažalost, nedavna događanja nam ukazuju da nam svjetske sile nisu naklone i da će učiniti sve da ukaljaju ovo za što su se borili naši vitezovi i upravo mi, i političari i profesori u školama i roditelji moramo učiti svoju djecu što je bio Domovinski rat i kolika je bila žrtva naših branitelja kako bi mi danas imali svoju slobodu.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak rekao je da gledajući ovaj spomenik na kojemu su križ i šahovnica, simboli s kojima je svaki branitelj odlazio na bojišnicu s krunicom oko vrata i šahovnicom na glavi, i ne smije se dozvoliti da se ta dva simbola ukaljaju.

Nazočnima se obratio i pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić:

- „Kako bi zadržali uspomenu na hrvatske branitelje ovakvi dani su hvale vrijedni primjer zajedništva hrvatskih branitelja koji nas podsjećaju na povijesni značaj i vrijednost koje je Domovinski rat ostavio u naslijeđe našem društvu i našoj djeci. Poštovane obitelji naših branitelja, budite ponosni na njih kao što su i oni bili kada su svojim životima zadužili našu Domovinu. Još jednom prenosim pozdrave ministra i želim puno sreće trkačima te neka ovaj maraton počne.“ – rekao je Križić

Nakon starta utrke položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu pogibije Branka Jaklića, a  trkači su dočekani u središtu Orahovice kod spomen-obilježja palim hrvatskim braniteljima gdje se također zapalilo svijeće i položilo vijence te je sve trkače pozdravila i još jednom svima zahvalila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Nakon završetka utrke i komemoracije, u mjesnom domu Nova Jošava podijeljene su zahvalnice trkačima i zaslužnima za organizaciju. (T.P.)

KORONAVIRUS

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju

Program za poljoprivredu

Kalendar događanja u Orahovici

KalendarDogadjanja

Financiranje Udruga 2019.

Financiranje udruga 2019

Pomoć u kući starima i nemoćnima na području grada Orahovice

Javni poziv za financiranje udruga 2019.

Javni poziv udrugama 2017

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2019.

Proračun za 2021. u malom - Vodič za građane

Proracun u malom 2017 kopija

Izbori za EU Parlament

IzboriEU Parlament2019

Zajednica sportskih udruga

ZUSGO logo1

EU projekt: Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

GospodarenjeOtpadom

PROCJENA RIZIKA Orahovica

Fiber Optics02

ProstorniPlan modul

 

Strategija

 

TZG Orahovica LogoZgrade

Tko je online

Imamo 107 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 125

Jučer 114

Ovaj tjedan 1162

Ovaj mjesec 4690

Ukupno 2185049